Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Piątkowy twarogowy omlet

Witajcie w piątek 💖 Za oknem deszcz, od rana biegamy z M, ale śniadanie pyszne musi być 💖  Pyszny twarogowy omlet w towarzystwie  @dayup.eu Co potrzebujemy: ✔ 90 g białek jajek  @farmabialka.pl   ✔ 50 g mąki orkiszowej  @krukam ✔ pół kostki twarogu półtłustego  ✔ łyżeczka proszku do pieczenia  ✔ łyżeczka syropu z agawy ✔ masło ghee  @krukam Wszystkie składniki miksujemy, smażymy na małym ogniu pod przykryciem.  Przewracamy ostrożnie na drugą stronę.  Smacznego! . . #breakfast   #fitsniadanie   #sniadanie #czasnasniadanie   #sniadaniemistrzow #breakfasttime   #breakfastofchampions #zdrowejedzenie   #pancakes #healthybreakfast   #fitbreakfast #dietbreakfast   #fitkuchnia   #fitjedzenie #zdrowojem   #czystamicha   #healthyfood #cleanfood   #fitchoices   #cleaneating #cleaneatingideas   #szczecin   #krukam #imoffline   #dayup   #bezściemy   #wakeenjoy #ddob

Gofry dyniowe

Wciąż tylko gofry i gofry ❤️

Ale ja je uwielbiam zwłaszcza, że dzisiaj zdecydowanie są dyniowe! Zeszły miesiąc był w pewien sposób zamknięciem rozdziału w życiu a od poniedziałku wchodzę pewnym krokiem w coś nowego.

Robiłam już różnego rodzaju gofry począwszy od mąki zwykłej pszennej, przez mąke jaglana, migdałową a kończąc na gofrach ze zblendowanych płatków owsianych.



Widziałam już różne rozwiązania co do Dynii w jakiej postaci ma być ona w cieście do gofrów. Przyznaje puree z pieczonej dynii jest pyszne niestety trzeba odczekać swoje by osiągnąć kolejny etap w kuchni. Drugie rozwiązanie to starcie jej na tarce na drobnych oczkach jak do ciasta lub na oczkach do placków ziemniaczanych.


Składniki na około 5 gofrów:

✔️ 100 ml wody gazowanej

✔️ 100 ml mleka

✔️ 100 g puree z dyni

✔️ 2 jajka

✔️ 1 łyżka syropu z agawy

✔️ szczypta soli

✔️ 150 g mąki orkiszowej

✔️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

✔️ 2 łyżeczki cynamonu

✔️ Łyżka roztopionego i lekko przestudzonego oleju kokosowego


W naczyniu mieszamy wodę gazowaną, mleko, puree z dyni, całe jajka, cukier oraz sól. Wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - przesiewam ok. 3 razy nabiera tej puszystosci mieszam wraz z olejem kokosowym. Wymieszać tak aby nie było grudek.

Gotową masę wlewam na rozgrzaną gofrownicę i piekę do ładnego rumianego koloru.





Smacznego :-)

Komentarze

  1. Oj zjadłabym takie gofry! Muszę koniecznie spróbować je zrobić ☺️ Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. A próba testu smakowefo była już? Każdy mówił że marchewkowe ble a Teraz wiecznie kiedy zrobisz.

      Usuń
  3. Gofry pycha ale dyniowe to dla mnie nowość ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja �� Uwielbiam gofry ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofry są świetną przekąską na śniadanie i na obiad :) lubię czasem także zrobić, fajna alternatywa dla naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie! Chętnie bym wypróbowała, ostatnio uwielbiam wszystko co dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy gofry, takie chrupiące, z bitą śmietaną i truskawkami 🤤 chętnie skorzystamy z przepisu na Twoje dyniowe (mogą być genialne nawet bez dodatków!) 👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są naprawdę dobre jeszcze przede mną opcja z marchewka.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty