Zupa pieczarkowa najlepsza na świecie czyli w wersji na szybko w niedzielę.Ta zupa pieczarkowa jest bardzo... pieczarkowa :) jest pyszna, lekka i jednocześnie sycąca. Po prostu perfecto 💚💚💚
Smakuje tak dobrze, bo pieczarki zostały wcześniej podsmażone, dzięki czemu stały się smaczne i jędrne oraz zachowały swój kolor.
Potrzebne składniki:
1/2 kg pieczarek
4 średniej wielkości ziemniaki
2 marchewki (około 30 dag)
1 por - tylko biała część
1 średniej wielkości cebula
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku
6 szklanek wody (1 i 1/2 litra)
2 łyżki oleju
1 łyżka masła2 listki laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
5 całych ziaren pieprzu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
W takim razie zapraszam do lektury
Wykonanie:- Marchewki, umyj i pokrój na małe kawałki. Pora pokrój na cienkie plasterki.- Do garnka wlej wodę, dodaj warzywa, liście laurowe, całe ziarna pieprzu i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.- Kiedy warzywa się gotują przygotuj pieczarki. Obierz je, odetnij końcówki i pokrój na kawałki o grubości około 1/2 cm (pamiętaj, by ich nie kroić zbyt cienko).- Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę.- Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem, dodaj cebulę, lekko posól, smaż na dużym ogniu cały czas mieszając przez 2 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj pieczarki i nadal mieszając smaż na dużym ogniu, aż zaczną się rumienić na brzegach (staraj się tak je smażyć, by nie gotowały się we własnym sosie). Zdejmij z ognia.- Obrane i umyte ziemniaki pokrój na kostkę o boku około 1/2 cm.- Do wywaru z warzywami dodaj ziemniaki i podsmażone pieczarki, gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną (czyli około 8-10 minut).- Zupę zestaw z ognia, dodaj lekko posoloną śmietankę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz koperek. Wymieszaj, przykryj, odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły.
Życzę smacznego !!!!
Komentarze
Prześlij komentarz