Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Piątkowy twarogowy omlet

Witajcie w piątek 💖 Za oknem deszcz, od rana biegamy z M, ale śniadanie pyszne musi być 💖  Pyszny twarogowy omlet w towarzystwie  @dayup.eu Co potrzebujemy: ✔ 90 g białek jajek  @farmabialka.pl   ✔ 50 g mąki orkiszowej  @krukam ✔ pół kostki twarogu półtłustego  ✔ łyżeczka proszku do pieczenia  ✔ łyżeczka syropu z agawy ✔ masło ghee  @krukam Wszystkie składniki miksujemy, smażymy na małym ogniu pod przykryciem.  Przewracamy ostrożnie na drugą stronę.  Smacznego! . . #breakfast   #fitsniadanie   #sniadanie #czasnasniadanie   #sniadaniemistrzow #breakfasttime   #breakfastofchampions #zdrowejedzenie   #pancakes #healthybreakfast   #fitbreakfast #dietbreakfast   #fitkuchnia   #fitjedzenie #zdrowojem   #czystamicha   #healthyfood #cleanfood   #fitchoices   #cleaneating #cleaneatingideas   #szczecin   #krukam #imoffline   #dayup   #bezściemy   #wakeenjoy #ddob
SZYBKIE I PRZEPYSZNE KLUSKI LENIWE

Tym razem pomysł na obiad na słodko. Pamiętam jak moja mama robiła na dwa sposoby - z twarogu lub z dodatkiem ziemniaków. Przyznaje jest to proste danie jednak to było moje pierwsze podejście, aż wstyd :) U mnie w domu wiem, że już zawsze pojawią się na stole w tej pierwszej wersji i to właśnie jest przysmak mojego dzieciństwa.

To danie proste, szybkie i jedyne w swoim rodzaju. Najbardziej lubię kluski z zarumienioną na maśle bułką tartą lub posypane cukrem i cynamonem. Leniwe przygotowane w ten sposób znikają zawsze niemal błyskawicznie.





Co potrzebujemy?
500 g twarogu
2 szklanki mąki
2 jajka

masełko, bułka tarta, cukier i cynamon - do polania klusek 

Jak zrobić?
  • Jajko roztrzep widelcem w płaskim naczyniu, aż do momentu połączenia żółtka z białkiem do jednolitej konsystencji
  • Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem. Dodaj do niego mąkę pszenną, jajko
  •  Zagnieć ciasto, nie podsypując za dużo mąki
  • Z ciasta formuj wałki i pokrój kluski ukośnie na paski wielkości ok. 2-3 cm
  • Kluski ugotować w wodzie z dodatkiem oleju

    A teraz sedno sprawy czyli najważniejsze. Na dużej patelni rozpuścić spory kawałek masełka, dosypać bułkę tartą, cukier i cynamon (ja daję sporo cukru i cynamonu, bo wtedy są super słodkie i aromatyczne), mieszamy szybko, aby się nie przypaliło i wrzucamy na patelnię ugotowane kluski, delikatanie mieszamy, aby kluseczki było calutkie w błuce tartej z cukrem, wykładamy na talerze.

    Życzę smacznego!!!!

 

Komentarze

Popularne posty